sâmbătă, 3 mai 2014

Limbă de porc cu măsline și lămâie

Limba de porc cu lămâie și măsline
Limba de porc cu măsline și lămâie
Azi vorbim despre limbi. De porc, pentru a face fericite și doamnele care proclamă că bărbații sunt porci. Limba, acest organ păcătos, capabil să dezlănțuie deopotrivă războaie și plăceri devastatoare, își va găsi azi o întrebuințare mai domestică, dar nu mai puțin delicioasă. Și pentru că cele mai bune limbi sunt cele care tac și fac, să trecem la treabă:

Ce ne trebuie:
  • 1 kg limbi de porc
  • 2 lămâi
  • 300 g de măsline negre
  • 2 cepe mari
  • 2 linguri de făină
  • 1/2 kg de roșii decojote și tăiate cubulețe (sau nimicite la blender)
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură rasă de oregano
  • 1 pahar cu vin alb sec
  • 2 foi de dafin
  • piper
Cum o facem:
  • pentru început, punem limbile la fiert pentru aproximativ 2 ore, îndepărtând din când în când spuma
  • scoatem limba (din oală) și o lăsăm puțin să se răcorească, păstrând supa rezultată din fierberea ei

Limba de porc cu măsline și lămâie 2
Limbile fierte
  • îndepărtăm pielea (dacă limba e bine fiartă, ar trebui să se desprindă ușor)
  • curățăm și tocăm cepele (pentru o cosistență mai simandicoasă a sosului, dăm cepele prin blender/răzătoare)
  • parcăm ceapa și limbile într-o tigaie suficient de largă și adâncă și le perpelim puțin în uleiul de măsline, până se aurește ceapa
Limba de porc cu măsline și lămâie 4
Limbile perpelite cu ceapă

  • adăugăm făina și o rumenim ușor și pe ea
  • stingem cu supa în care au fiert limbile, apoi adăugăm măslinele, vinul, roșiile, oregano, foile de dafin și o lămâie tăiată rondele
  • lăsăm să fiarbă acoperit până când sosul scade suficient (cam o jumătate de oră)
  • potrivim de sare și piper, gustând însă în prealabil, pentru că măslinele și-au adus și ele contribuția de sare
  • servim cu o garnitură de pilaf cu legume, pilaf sârbesc, orez chinezesc sau paste și cu felii din cea de-a doua lămâie la dispoziția mesenilor, pentru ale putea stoarce după gust.
Poftă bună!


Un comentariu: