marți, 9 octombrie 2012

Curcan la cuptor în sos de bere

Curcan la cuptor cu sos de bere
Curcan la cuptor în sos de bere

Conform unui proverb celebru, curcanul slab, ori e prost ori e bolnav. Secretul rotunjimii curcanilor, păzit cu strășnicie încă din vechime, a fost în cele din urmă deconspirat. Curcanii sunt rotofei datorită consumului constant de bere, cu precădere după schimbul 3. Așa cum vom vedea, berica este de asemenea responsabilă de frăgezimea deosebită a curcanului pe care îl vom pregăti azi.
Ce ne trebuie:
  • 1 kg carne de curcan, de care ai tu (eu am avut 4 steak-uri)
  • 2 cepe
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 ardei gras
  • 1 litru de bere
  • 1 rămurică de rozmarin
  • 1 lingură de boia dulce
  • 1 lingură de boia iute
  • 1 lingură de bulion
  • piper negru boabe
  • piper negru măcinat
  • sare
Cum îl facem pe curcan:
  • începem prin a împăna temeinic curcanul cu jumătate din cantitatea de usturoi și ace de rozmarin 
  • parcăm curcanul într-o tavă termorezistentă, îl pudrăm cu boiaua iute și risipim prin tavă piperul boabe
Curcan la cuptor cu sos de bere 1
Curcan împănat cu usturoi și rozmarin
  • tăiem cubulețe ceapa și ardeiul gras, apoi le călim în ulei

    Curcan la cuptor cu sos de bere 2
    Legumele călite pentru sosul de bere
  • când ceapa devine translucidă, adăugăm boiaua de ardei dulce și, după ce o perpelim scurt și pe ea, stingem cu berea

Curcan la cuptor cu sos de bere 5
Sosul de bere pentru curcan
  • punem această compoziție din bere, boia și legume peste curcan în tavă, acoperim cu capacul din dotare, dacă există, sau cu folie de aluminiu, și băgăm la cuptor, la foc mediu, pentru o oră și jumătate

Curcan la cuptor cu sos de bere 3
Curcanul în sos de bere gata de cuptor
  • la expirarea timpului, adăugăm bulionul, restul de usturoi pisat, sare și piper, apoi mai băgăm tava timp de 15 minute la cuptor, descoperită, astfel încât să se rumenească frumos.
Curcan la cuptor cu sos de bere 4
Curcanul rumenit în sos de bere
Eu am ales de data asta să mănânc curcanul lângă un cartof copt, răcorit cu tsatsiki, dar tu poți încerca și alte variante, căci curcanul se concubinează bine și cu alte garnituri.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu