luni, 1 octombrie 2012

Magiun de prune


Magiunul de prune
Magiun de prune

Magiunul de prune, denumit prin Ardeal „silvoiță” (din ungurescul „szilva” = prună) și „povidla” prin unele părți ale Moldovei, este un produs tradițional, curat și sănătos tocmai prin simplitatea lui - pentru magiun nu ai nevoie decât de prune și de multă răbdare. Nu se folosește nici măcar zahăr, tocmai pentru că nu facem dulceață, iar zaharurile din fruct sunt suficiente pentru gustul dulce-acrișor al magiunului.
Pentru magiun se aleg prunele sănătoase, întregi, celelalte le băgăm la palincă. Având în lucru un ingredient unic - prunele - nu avem de ce să precizăm cantități.

Ce avem de făcut:
  • scufundăm bine prunele în apa din chiuvetă și le lăsăm cel puțin un sfert de oră, astfel încât toate impuritățile și animăluțele să iasă la suprafață și să strige după ajutor
  • spălăm prunele, le îndepărtăm codițele și le scoatem sâmburii, apoi le punem în ceaun/oală 
Magiunul de prune 1
Prunele gata de fiert
  • ne asigurăm că avem la îndemână un mijloc de alungat plictiseala
  • adăugăm în oală 1 - 2 căni de apă, cât să inițiem fierberea
  • dacă facem magiunul în oală, punem sub oală, peste flacără, tabla de copt 
  • fierbem la foc mic, până când lingura stă singură în picioare în magiun. De-a lungul acestui proces, care poate dura și 10 ore, compoziția scade foarte mult. își schimbă culoarea și consistența.


Magiunul de prune 2
Prunele se transformă în magiun
Magiunul de prune 3
Culoarea finală a magiunului
  • dacă se impune continuarea fierberii pe o durată de mai multe zile, pe timpul cât stopăm fierberea punem peste oală o bucată de pânză/tifon
  • când e gata, punem magiunul în borcane spălate bine în prealabil, sub care am așezat preventiv lama unui cuțit, să nu se crape
  • punem borcanele bine închise pe un prosop, într-o cratiță, fără să se atingă între ele, în apă caldă, și le fierbem la foc mic cam o jumătate de oră

Magiunul de prune 4
Sterilizarea borcanelor cu magiun
  • scoatem borcanele, le parcăm cu capul în jos, învelite într-o pătură și le lăsăm să se răcească domol.

Magiunul de prune 5
Răcirea borcanelor de magiun
Poftă bună!

Un comentariu:

  1. Ce bunatate ai pregatit aici! Bunica mea mai punea si niste nuci si ii dadea un gust extraordinar!

    RăspundețiȘtergere