Ciorba a la grec de curcan |
Ciorba de pui a la grec, unul din puținele lucruri bune pe care le-a lăsat în urmă dominația fanariotă, cunoaște pe meleagurile noastre cam tot atâtea variații câte gospodine și bucătari, fiecare aplicându-și lovituri energice cu cărămida în piept în susținerea variantei proprii. Din păcate, eu n-am găsit nici o cărămidă disponibilă, însă am înlocuit pulpele de pui cu pulpe de curcan, că-s mai gustoase și mai sănătoase.
Materie primă:
- 1 kg pulpă de curcan cu os și piele
- 2 linguri de ulei
- 1 cană de orez
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 2 bucăți de pătrunjel rădăcină
- 1/4 dintr-o țelină
- 4 lămâi
- 8 gălbenușuri de ou de găină sau 32 de gălbenușuri de ou de prepeliță
- 1 legătură de mărar
- sare
- piper
Cum facem:
- punem carnea de curcan la fiert în apă cu puțină sare și înlăturăm spuma
- până fierbe carnea, tocăm legumele susmenționate și le călim puțin în ulei
Legumele călite pentru ciorba a la grec |
- după ce fierbe bine, o dezosăm, o tăiem bucățele și o punem la loc în apa în care a fiert, împreună cu legumele și orezul
- lăsăm pe foc până fierbe și orezul, amestecând periodic pentru că orezul are prostul obicei să se prindă de oală
- facem liezonul amestecând foarte bine gălbenușurile cu zeama extrasă din 2 lămâi
- adăugăm, fără grabă, cu lingura, ciorbă peste liezon și amestecăm, până când ajunge la o temperatură apropiată de cea a lichidului din oală
- adăugăm liezonul peste ciorbă și mai lăsăm cam 10 minute la foc mic, fără să clocotească
Adăugăm liezonul peste ciorba a la grec |
- este important să nu te grăbești și să nu improvizezi la aceste ultime etape, pentru că o diferență prea mare de temperatură între liezon și ciorbă sau focul prea iute după adăugarea liezonului poate tăia ciorba
- presărăm deasupra mărarul tocat mărunt
- se servește fierbinte, cu câte o felie de lămâie în fiecare farfurie. După gust, putem adăuga smântână și/sau ardei iute.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu