vineri, 12 aprilie 2013

Miel la cuptor cu usturoi și vin

Miel la cuptor cu vin și usturoi
Miel la cuptor cu usturoi și vin
Aceasta este, cred, una dintre cele mai comune variante de pregătit mielul la cuptor, căci mielul e la mare prietenie atât cu usturoiul, cât și cu vinul, ca și creștinii evlavioși care, încă de astă toamnă așteaptă Paștele, cu smerenie și cu gândul la damigeana pusă deoparte pentru această mare sărbătoare.
Ce ne trebuie:
  • 1 ciosvârtă de miel (eu am avut o pulpiță, un nai și un țambal)
  • 1 căpățână de usturoi
  • 2 căni cu vin roșu, sec
  • 1 linguriță de tarhon
  • 1 linguriță de rozmarin
  • 1 linguriță de cimbru
  • 1 linguriță de coriandru
  • 1 linguriță de maghiran
  • 1 linguriță de piper negru boabe
  • 1 linguriță de piper verde boabe
  • 1 lămâie
  • 6 linguri de ulei
  • 1 linguriță de sare
Ce-i facem mielului:
  • curățăm usturoiul, iar 3 căței îi tăiem felii pe lung, astfel încât să obținem niște gloanțe de calibru mai mic – cu ele vom împăna mai lesne mielul
  • executăm împănarea, folosind în acest scop un cuțit cu vârful bine ascuțit 
Miel la cuptor cu vin și usturoi 1
Mielul împănat
  • restul cățeilor de usturoi îi zdrobim împreună cu coriandrul și boabele de piper, apoi adăugăm 3 linguri de ulei, sarea, zeama de la lămâie, tarhonul, cimbrul, rozmarinul și maghiranul

Miel la cuptor cu vin și usturoi 2
Crema minune
  • ungem tava cu restul de 3 linguri de ulei, apoi punem în ea mielul și îi aplicăm crema minune obținută prin amestecarea ingredientelor de mai sus – rezultatul e garantat – adio riduri :) 
Miel la cuptor cu vin și usturoi 3
Mielul îmbălsămat
  • lăsăm mielul o oră la frigider, astfel încât crema minune să-și facă efectul, apoi adăugăm vinul, acoperim cu folie de aluminiu și-l băgăm pentru o oră la cuptor, la 180 de grade

Miel la cuptor cu vin și usturoi 4
Mielul gata de cuptor
  • după o oră, întoarcem mielul pe partea cealaltă și-l mai băgăm încă o oră, tot sub folie, la aceeași temperatură
  • în acest timp pregătim garnitura – cartofii piure sau natur merg foarte bine lângă fripturica asta.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu