marți, 26 iunie 2012

Saramura de peste

Saramură de pește
Saramura de pește

Saramura de pește e seducătoare ca Delta, primitivă, simplă, fără condimente... saramura nu e o rețetă, e mai mult decât un fel de mâncare, e o amintire de neuitat. Merită chiar să-ți afumi pentru o seară apartamentul ca să recreezi pe aragaz această experiență, căci saramura îți va aduce cu ea toată poezia și tot farmecul Dunării...

Ce ne trebuie pentru o saramură de pește de neuitat:

  • 2 kg de pește, din care neapărat un crap (nu se pretează la saramură răpitorii din apele de munte - păstrăvul, cleanul și alții ca ei)
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei gras roșu
  • 6 roșii
  • 2 ardei iuți
  • 2 legături de pătrunjel
  • 1 fir de ceapă verde
  • 1 legătură de leuștean
  • 1 legătură de mărar
  • 100 ml oțet din vin
  • 1 kg de sare grunjoasă
  • 2 căni cu mălai
  • 2 linguri de ulei

Cum facem saramura de pește:

  • pentru început eviscerăm peștii (le scoatem măruntaiele) și le spălăm frumos, fără a-i curăța de solzi, apoi îi uscăm pe șervețel
  • întindem un strat uniform de sare grunjoasă pe o tablă (sau direct pe grill), iar tabla o punem pe grătar sau pe aragaz
  • prăjim peștii pe patul de sare - dacă faci asta pentru prima oară, nu te speria că sarea începe să pocnească și se lipește de pește, iar solzii se pârlesc - singura noastră grijă este să nu se rupă peștele când îl întoarcem
Pestii cruzi pe pat de sare
Pestii pe patul de sare cruzi
Peștii pe pat de sare făcuți
Peștii făcuți pe pat de sare

  • peștii se pătrund relativ repede, iar după ce s-au făcut îi scoatem de pe tablă și punem în locul lor, pe patul de sare sau direct pe grătar, ardeii și roșiile
Saramura de crap 1
Legumele la copt pentru saramură
  • separat, punem de o mămăligă mai vârtoasă
  • până începe să fiarbă apa de la mămăligă, mai întoarcem legumele pe grătar pe toate părțile și curățăm sarea de pe pește
  • când se coc și legumele, le luăm de pe grătar și le lăsăm să se răcorească, timp în care mestecăm mămăliga
  • de îndată ce mămăliga e făcută, tocăm o legătură de pătrunjel, o amestecăm cu mămăliga și întindem mămăliga într-o tavă unsă cu puțin ulei, unde o lăsăm să se răcească
Saramura de crap 3
Mămăliga pentru saramură
  • punem la fiert 2 litri de apă
  • parcăm peștii într-o tavă sau cratiță suficient de adâncă pentru ca peștele să poată fi acoperit cu totul de apă, tocăm mărișor legumele și mărunt verdeața, apoi camuflăm peștele sub legume și verdeață
Saramura de crap 4
Legumele acoperă peștele
  • când fierbe apa, o vărsăm peste pește, adăugăm oțetul și lăsăm peștele să se bălăcească între legume cam jumătate de oră, cât să se împrietenească aromele
Saamura de crap 5
Saramura de pește e gata
  • între timp, nu stăm degeaba, ci tăiem mămăliga, în funcție de măiestrie sau dorință, pătrate, dreptunghiuri, romburi, poate și un trapez sau vreun poligon neregulat, apoi punem formele geometrice la perpelit pe grătar, până se rumenesc frumos pe ambele părți
  • saramura se mănâncă cu sau fără „supliment de viteză” (ardei iute separat) și mujdei, înaintea unei după-amieze de tihnă sau a unei seri fierbinți, așa că, după învățăturile pescarilor, pentru o experiență totală, e musai să golim lângă ea și un păhărel de votcă.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu