Somon cu sos Teriyaki |
Ce avem noi aici? O rețetă ușoară, inedită și exotică, cu accente orientale,
ideală pentru bucătarii începători care vor să-și impresioneze
invitații. Pentru o cină romantică, înjumătățiți cantitățile de mai jos:
Ce ne trebuie:
- 4 – 5 fileuri de somon
- 3 lime
- 1/2 lămâie
- 1 sticluță de 150 ml de sos Teriyaki
- 50 ml de sake (eu m-am avut și am pus palincă, deci, adăugând peste 20 de grade, pot spune deja că am upgradat rețeta)
- piper negru măcinat
- sare
- 1 cană cu orez
- 1 cubuleț de unt
- 1 compot mic de ananas cubulețe
Cum procedăm:
- curățăm peștii și radem coaja de la un lime
- turnăm conținutul sticluței de Teriyaki într-un bol suficient de încăpător încât să găzduiască fileurile de somon, apoi adăugăm o cantitate suficientă de piper (aici avem voie să fim subiectivi)
Sos Teriyaki cu piper |
- turnăm sake-ul și zeama de la lime peste Teriyaki
- îmbăiem fileurile de somon în această compoziție și le lăsăm să se bălăcească la rece pentru câteva ore
Somon în sake și sos Teriyaki |
- parcăm fileurile într-o tavă termorezistentă împreună cu jumătate din cantitatea de sos, acoperim cu capac sau folie și dăm la cuptor, la 220° C, pentru 15 minute
La cuptor cu voi! |
- îndepărtăm capacul sau folia, răcorim somonul cu restul de sos și-l mai băgăm încă o repriză la cuptor, descoperit, pentru încă 15 minute
- între timp, călim orezul în unt timp de aproximativ 5 minute, adăugăm o cană și jumătate cu apă și sare, apoi lăsăm la fiert, acoperit, la foc mic, până scade apa
- lăsăm puțin la răcorit, apoi adăugăm ananasul, zeama de la jumătatea de lămâie și coaja de lime
- servim fierbinte, stropit cu sosul din tigaie, ajustat după gust cu zeamă suplimentară de lime și poate însoțit de un pahar de vin sec.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu