joi, 4 aprilie 2013

Somon cu sos Teriyaki

Peste cu sos Teriyaki
Somon cu sos Teriyaki
Ce avem noi aici? O rețetă ușoară, inedită și exotică, cu accente orientale, ideală pentru bucătarii începători care vor să-și impresioneze invitații. Pentru o cină romantică, înjumătățiți cantitățile de mai jos:

Ce ne trebuie:
  • 4 – 5 fileuri de somon
  • 3 lime
  • 1/2 lămâie
  • 1 sticluță de 150 ml de sos Teriyaki
  • 50 ml de sake (eu m-am avut și am pus palincă, deci, adăugând peste 20 de grade, pot spune deja că am upgradat rețeta)
  • piper negru măcinat
  • sare
  • 1 cană cu orez
  • 1 cubuleț de unt
  • 1 compot mic de ananas cubulețe
Cum procedăm:
  • curățăm peștii și radem coaja de la un lime
  • turnăm conținutul sticluței de Teriyaki într-un bol suficient de încăpător încât să găzduiască fileurile de somon, apoi adăugăm o cantitate suficientă de piper (aici avem voie să fim subiectivi)

Somon japonez cu sos Teriyaki
Sos Teriyaki cu piper
  • turnăm sake-ul și zeama de la lime peste Teriyaki
  • îmbăiem fileurile de somon în această compoziție și le lăsăm să se bălăcească la rece pentru câteva ore

Somon cu sake și sos Teriyaki
Somon în sake și sos Teriyaki
  • parcăm fileurile într-o tavă termorezistentă împreună cu jumătate din cantitatea de sos, acoperim cu capac sau folie și dăm la cuptor, la 220° C, pentru 15 minute

Somon file cu sos Teriyaki
La cuptor cu voi!
  • îndepărtăm capacul sau folia, răcorim somonul cu restul de sos și-l mai băgăm încă o repriză la cuptor, descoperit, pentru încă 15 minute
  • între timp, călim orezul în unt timp de aproximativ 5 minute, adăugăm o cană și jumătate cu apă și sare, apoi lăsăm la fiert, acoperit, la foc mic, până scade apa
  • lăsăm puțin la răcorit, apoi adăugăm ananasul, zeama de la jumătatea de lămâie și coaja de lime
  • servim fierbinte, stropit cu sosul din tigaie, ajustat după gust cu zeamă suplimentară de lime și poate însoțit de un pahar de vin sec.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu