vineri, 28 iunie 2013

Risotto cu fructe de mare

Orez cu fructe de mare
Risotto cu fructe de mare
Asemănarea esențială între fructele de mare și sexul oral constă în aceea că există foarte multe doamne care, deși inițial fac fițe și strâmbă din nas, ulterior, după ce prind gustul, nu se mai opresc din băgat în gură :) Ultimele studii arată că situația e similară la ambele sexe, așa că, în ceea ce privește partea culinară a degustării, eu aș propune un risotto cu fructe de mare, o mâncare ușoară, sănătoasă, cu o aromă clară, romantică ca briza Mediteranei, alături de un pahar cu vin alb.
Ce ne trebuie:
  • 300 g orez
  • 500 g fructe de mare
  • 1 ardei iute
  • 2 cepe medii
  • 5 căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • 1 cubuleț de unt
  • 1 pahar cu vin alb sec
  • 3 – 4 polonice de supă secretă de pește (stock)
  • 3 – 4 roșii
  • 1 legătură de pătrunjel
  • parmezan
  • sare
  • piper
Cum facem risotto cu fructe de mare:
  • curățăm și tocăm mărunt ceapa, usturoiul și ardeiul iute
  • dăm prin blender roșiile
  • călim în ulei ceapa, usturoiul și ardeiul iute, folosind în acest scop o tigaie sau cratiță cât mai largă și mai adâncă

Orez cu fructe de mare 1
Sotăm ceapa, usturoiul și ardeiul iute
  • adăugăm orezul și-l călim și pe el până devine translucid, amestecând în continuu, apoi punem și fructele de mare (Important: prepararea unui risotto și vizionarea serialelor de genul „Secrețiile Mariei” sau „Pipotă de țigancă” sunt incompatibile, din pricină că tre’ să mestecăm mereu în tigaie, să nu se prindă balastrul de fund – așa că preparați risotto doar când se blochează soțul pe bere și televizorul pe meci ;) )

Orez cu fructe de mare 2
Călim orezul
  • amestecăm fructele de mare cu orezul și restul populației din tigaie timp de 3 – 4 minute, apoi le turnăm vinul în cap
  • când scade vinul și zeama lăsată de fructele de mare, adăugăm roșiile pasate, apoi câte un polonic de supă secretă, amestecăm până scade, apoi încă un polonic și tot așa, gustând mereu orezul, astfel încât să nu-l fierbem până se transformă în pilaf, ci să rămână al dente, ferm, să-și păstreze consistența (3 – polonice de stock ar trebui să fie suficiente, pentru că orezul a fiert și în amestecul de vin și zeamă de fructe de mare de la începutul poveștii)

Orez cu fructe de mare 3
Stock-ul desăvârșește gustul orezului
  • când orezul ajunge la consistența potrivită, gata – stingem focul, potrivim de sare și piper, adăugăm untul și parmezanul, amestecăm bine și lăsăm aromele s-o pună de-o spirală și să se integreze puțin în absolut :) 
  • între timp, ca să nu ne plictisim, tocăm pătrunjelul
  • porționăm, presărăm deasupra pătrunjelul proaspăt tocat, umplem două pahare cu vin și… ;)
Distracție plăcută! 

Un comentariu:

  1. Sună DELICIOS! Nici n-are cum să fie altfel, ţinând cont de prima parte, unde se vorbeşte despre asemănarea esenţială cu... :D

    RăspundețiȘtergere