|
Pilaf sârbesc |
Pilaful sârbesc reprezintă culmea violenței în bucătărie, materializarea
extremă a expresiei „te fac pilaf” asupra tuturor ingredientelor din
lista de mai jos
. Pilaful sărbesc poate fi halit singurel de vegetarieni sau de
persoanele aflate în post, indiferent de felul postului (religios, de
pază etc.), sau poate servi drept garnitură preparatelor din carne: curcan la cuptor, vițel Stroganoff, vițel la cuptor
sau alte minunății. Eu l-am servit lângă o tocăniță din pipote și inimi de curcan, improvizată de nevoie, că aveam cod galben de vânt puternic în
frigider.
Ce ne trebuie pentru pilaful sârbesc:
- 2 căni de orez
- 1 ceapă
- 1 ardei gras roșu
- 1 ardei gras verde
- 5 roșii
- 2 morcovi
- 3 căței de usturoi
- 1/2 litri de supă secretă
- sare
- piper negru măcinat
- boia de ardei iute
- 1 linguriță cu pastă de ardei iute
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 legătură de mărar
- ulei
Cum facem pilaful sârbesc:
- în aceeași notă agresivă în care am început acestă mâncare, tocăm
aproape tot ce prindem: mărarul, pătrunjelul, ceapa, ardeii, roșiile și
morcovii
- călim în ulei ceapa, apoi adăugăm ardeii grași și morcovul și le lăsăm și pe ele să se călească
|
Ceapa pentru pilaful sârbesc |
|
Adăugăm la călit legumele |
- adăugăm roșiile, boiaua, usturoiul zdrobit și orezul, omogenizăm și,
după ce amestecul mai stă pe foc cam 5 minute, punem supa și facem focul
mic
|
Amestecăm în balastru |
- după încă vreo 5 minute, este rândul pastei de ardei iute să-și aducă contribuția la minunea din tigaie
|
Fierbem până scade zeama |
- lăsăm la fiert la foc mic, amestecând din când în când, să nu se prindă
orezul că-l facem pilaf, iar atunci când zeama a scăzut suficient iar
orezului i s-au umflat mușchii pe el, stingem focul, potrivim de sare și
piper, apoi adăugăm mărarul și pătrunjelul.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu