miercuri, 4 septembrie 2013

Pateu de casă din ficat de curcan cu ciuperci

Pateu de casa de ficat din curcan cu ciuperci
Varianta de prezentare „Victor Ponta”
Dacă ești curcan, cea mai bună metodă, pentru a dezvolta un ficat bine crescut, este prestarea frecventă a turelor de noapte, urmate de o Motorola dată pe gât la 7 dimineața. Așa poți fi sigur că șefii care îți mănâncă ficații, vor avea parte de o masă îmbelșugată.


Dincolo de elucubrațiile mele folozofico-gastronomice, pateul de casă, din ficat de curcan, iepure, rață, gâscă sau porc, constituie în mod clar o alternativă mult mai sănătoasă și mai gustoasă decât amestecul de E-uri, coloranți, conservanți, emulsie de șorici sau uleiuri vegetale cu vagi urme de ficat pe care-l găsești în conservele din comerț. Să mai amintim că pateul de casă poate fi conservat prin fierbere în bain-marie? Hai mai întâi să-l preparăm.

Ce ne trebuie:
  • 1 kg de ficat de curcan
  • 300 g de ciuperci
  • 200 g de unt
  • 7 căței de usturoi
  • 1 ceapă mică
  • 1 cană cu vin demisec
  • 6 ouă fierte tari
  • ienibahăr
  • sare
  • piper
Cum facem pateul din ficat de curcan cu ciuperci:
  • curățăm și tocăm mărunt ceapa și usturoiul
  • curățăm și tăiem felii ciupercile
  • sotăm în 50 g de unt ceapa și usturoiul, într-o tigaie adâncă și încăpătoare

Pateu de casă din ficat de curcan cu ciuperci 2
Aici începe aroma pateului de casă
  • adăugăm ficățeii și îi călim și pe ei pe toate părțile

Pateu de casă din ficat de curcan cu ciuperci 4
Ficații pentru pateul cu ciuperci
  • punem în tigaie și ciupercile
  • când zeama lăsată de ciuperci a scăzut, adăugăm vinul

Pateu de casă din ficat de curcan cu ciuperci XXX
Vinul desăvârșește gustul pateului
  • separat, fierbem ouăle tari
  • când scade tot lichidul din tigaie, stingem focul și recuperăm o jumătate din cantitatea de ciuperci, pe care le tocăm mărunt și le lăsăm să aștepte cu sufletul la gură deznodământul poveștii
  • mutăm conținutul tigăii în vasul mixer-ului, adăugăm restul de unt și gălbenușurile de ou, sarea, piperul și puțin ienibahăr, apoi dezlănțuim Jihadul până când toate ingredientele devin o pastă omogenă

Pateu de casă din ficat de curcan cu ciuperci 9
Jihadul din mixer
  • adăugăm ciupercile pe care le-am tocat separat și le amestecăm manual, astfel încât să ne bucurăm când le găsim prin pateu
  • punem în borcane și sterilizăm în bain-marie, să moară hiper-market-urile de faliment și de ciudă că noi avem conserve sănătoase de pateu, incomparabil mai gustoase decât porcăriile pe care le vând ei.
  • dacă ne rămâne compoziție, putem umple albușurile de la ouăle pe care le-am fiert, pentru a ne surprinde soția cu o prezentare de efect la micul dejun.
Poftă bună!

Un comentariu:

  1. FOARTE TARE RETETA SI ORIGINALA...NATURAL PE CAT SE POATE . BRAVO ! FELICITARI SINCERE ! CHIAR SA MOARA ....DE CIUDA !!!!

    RăspundețiȘtergere