duminică, 4 noiembrie 2012

Ciorba de văcuță Udrea

Ciorba din vacuta Elena Udrea
Ciorba de vacuță „Udrea”

Ciorba asta se numește așa nu pentru că ar ști s-o gătească prima curtezană a neamului, ci în amintirea simpaticei vițelușe de la care a provenit carnea, botezată așa de stăpânul ei, un văr al meu de la țară, mare miștocar și fan al savarinelor prezidențiale.
Ce ne trebuie:
  •  1 kg carne de vițel/vițelușă (văcuță dacă îți place genul MILF, dar să știi că fierbe mai greu), cu os. Dacă folosești carne fără os, apelează la supa secretă
  • 3 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 3 cepe
  • 1 praz
  • 1 ardei gras
  • 1/4 țelină
  • 200 g de mazăre
  • 1 pumn de tăiței
  • 1/2 kg de roșii
  • 1 litru de borș
  • 1/2 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de leuștean
  • sare  
Hai s-o comitem:
  • punem carnea la fiert în apă cu sare. Dacă folosești carne fără os, taie-o în prealabil cubulețe și pune-o la fiert nu doar în apă, ci în apă amestecată cu supă secretă, sau doar în supă, dacă ai suficientă
  • spumuiește ori de câte ori este nevoie
  • adună din grăsimea de la suprafață („sterlicii”, cum li se spune) și transfer-o într-o tigaie

Ciorba din vacuta Elena Udrea 2
Sterlicii din ciorba de vacuță Udrea
  • curăță și taie ardeiul, țelina, păstârnacul și morcovii cubulețe, ceapa peștișori, prazul rondele, adaugă mazărea, apoi călește-le în grăsimea colectată din tigaie și înăbușă-le cu roșiile date prin blender

Ciorba de vaca udrea elena 2
Legumele pentru ciorba de văcuță Udrea
  • răstoarnă amestecul acesta de legume și suc de roșii în oala în care fierbe vițelușa, adaugă cartofii tăiați cuburi și lasă în continuare la fiert
  • când carnea este fiartă, adăugăm tăițeii și borșul fiert separat în prealabil
  • dacă avem os dezosăm carnea și scoatem osul. Verificăm însă dacă osul nu are cumva măduvă, că e atât de bună încât ar fi mare păcat să o aruncăm, din neatenție, împreună cu osul
  • stingem focul, adăugăm pătrunjelul și leușteanul tăiate sau rupte mărunt cu mâna în prealabil și acoperim cu capac până se răcește la o temperatură optimă pentru servit
  • merge halită cu smântână și ardei iute, dacă îți place așa. 
Poftă bună!

3 comentarii:

  1. Salutare... cand ai timp de atatea bloguri?? Adsensul cum merge??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În ultima vreme n-am prea avut timp de ele, așa că traficul, implicit Adsense, care oricum plătește prost pe cuvinte cheie românești, e jalnic.

      Ștergere