miercuri, 5 decembrie 2012

Caracatiță cu farfalle în sos de roșii

Caracatiță și farfalle cu sos de roșii
Caracatiță cu farfalle în sos de roșii

Pentru că legenda spune că noi bărbaţii ne dăm în vânt după picioarele lungi, azi vom băga în cratiță…o caracatiţă:
Ce ne trebuie:
  • 1 - 2 caracatițe (1 - 1,5 kg)
  • 500 g de farfalle
  • 500 g de roşii
  • 2 linguri de bulion
  • 1 cană cu vin alb sec
  • 3 linguri de ulei
  • 1 căpățână de usturoi
  • o ceapă medie
  • 1 ardei iute
  • 1 linguriță boia de ardei iute
  • 1 lămâie
  • busuioc
  • 1 legătură de pătrunjel
  • piper
  • sare
Cum facem caracatița:
  • scoatem ochii caracatiţei și punga cu cerneală, folosind un cuțit foarte bine ascuţit, apoi întoarcem corpul pe dos, îndepărtăm orice urmă de măruntaie și o spălăm bine
Caracatiță și farfalle cu sos de roșii 1
Ultima poză - goală și nefriptă
  • stoarcem zeama din lămâie
  • fierbem animăluța la foc mic, în apă cu sare şi zeama de lămâie cam 45 - 60 minute, până devine fragedă (furculiţa intră uşor în carne)
  • cât fierbe caracatița, curățăm usturoiul, ardeiul iute și ceapa și le tocăm mărunt
  • o scoatem (caracatița) și o lăsăm să se răcorească.
Caracatiță și farfalle cu sos de roșii 2
Caracatița fiartă
  • după ce s-a mai răcit puțin, o tăiem cubulețe, încingem uleiul şi rumenim caracatiţa împreună cu ceapa, ardeiul iute şi usturoiul tocate mărunt
Caracatiță și farfalle cu sos de roșii 3
Caracatița perpelită
  • stingem cu vinul și lăsăm la fiert până când acesta se evaporă 
  • dăm roșiile prin blender, le adăugăm în tigaie, împreună cu boiaua de ardei iute, bulionul, busuiocul, piperul și un pahar cu apă, apoi le lăsăm la fiert la foc mic până facem pastele
Caracatiță și farfalle cu sos de roșii 4
Caracatița în sos de roșii
  • fierbem timp de 7 minute pastele, la foc mic, în apă cu sare și o lingură de ulei
  • scurgem pastele și le punem peste amestecul din tigaie, le amestecăm și le lăsăm vreo 5 minute, să se împerecheze aromele
  • presărăm deasupra pătrunjel proaspăt tocat, apoi servim minunăția, lângă un pahar de vin alb sec și o lumânărică parfumată, să se deschidă apetitul și picioarele alea lungi la care te-ai gândit la începutul poveștii...
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu