miercuri, 15 august 2012

Inele de calamar în sos de roșii

Inele de calamar cu sos de rosii
Inele de calamar în sos de roșii
Hai să gătim azi niște inele de calamar, dar nu un forma consacrată - inele de calamar pane - ci în sos de roșii, cu garnitură de orez. Ne eschivăm astfel de la o prăjeală anti-siluetă și încercăm ceva nou, gustos și sănătos deopotrivă. Ineditul și exoticul acestei experiențe culinare o recomandă ca o cină romantică, ușoară, pretext pentru un pahar de vin și pentru ce mai vreți voi...
Ce ne trebuie:
  • 1 kg de calamar inele
  • 1/2 kg de roșii
  • 2 linguri de bulion
  • 10 căței de usturoi
  • 1 ceapă medie
  • 1 cană cu vin alb sec
  • 1 lămâie
  • 1 lingură cu piper negru măcinat
  • 1 linguriță cu boia de ardei iute
  • 2 linguri de ulei
  • busuioc
  • sare
  • piper
Cum o facem:
  • începem etapa pregătitoare prin stoarcerea de zeamă a lămâiei
  • punem la fiert inelele de calamar în apă cu sare și zeama de la lămâie
  • cât fierbe calamarul (cam 45 de minute, până se înțeapă ușor cu furculița), continuăm etapa pregătitoare și curățăm usturoiul și ceapa, apoi le tocăm mărunt
  • dăm roșiile prin blender, cu tot cu coajă, pentru a nu irosi calitățile nutritive ale acesteia
  • călim în ulei ceapa și usturoiul
Inele de calamar cu sos de rosii 1
Ceapa și usturoiul așteaptă calamarul
  • scurgem calamarul fiert și-l punem și pe el la rumenit împreună cu ceapa și usturoiul, apoi adăugăm vinul
Inele de calamar cu sos de rosii 3
Inele de calamar la călit
  • după ce mai scade și vinul, adăugăm roșiile, bulionul, piperul, boiaua de ardei iute, sarea și busuiocul
Inele de calamar cu sos de rosii 4
Inele de calamar în sos de roșii
  • mai lăsam puțin la fiert, cam 10 minute, apoi servim cu o garnitură de orez fiert chinezește sau paste
  • opțional, putem gusta și un pahar cu vin alb sec, mai ales dacă e pentru o cauză nobilă...
Poftă bună!

Un comentariu: