joi, 23 august 2012

Garnitura de orez fiert chinezește

Garnitura de orez fiert chinezește

Cică e greu să fierbi orezul astfel încât să-ți iasă ca la restaurantele chinezești și să nu obții un pilaf cu tendințe de terci. Cică trebuie făcut neapărat la mașina de gătit cu aburi, de parcă shaolinii de acum o mie de ani aveau așa ceva. Cică nu iese dacă nu-l fierbe Jackie Chan însuși... Hai să demolăm împreună reputația asta a orezului fiert chinezește și să demonstrăm că e mai simplu de făcut decât o lucrare de doctorat. N-ai nevoie de Copy-Paste, trebuie doar să respecți cu strictețe timpii și cantitățile.
Ce ne trebuie:
  • 1 cană cu orez
  • 2 căni de apă
  • sare
Care e schema secretă:
  • spălăm orezul în apă rece, astfel încât să îndepărtăm eventualele impurități, apoi îl scurgem
  • lăsăm orezul într-un vas cu apă rece timp de 10 minute
  • scurgem din nou orezul, apoi îl punem la fiert în cele două căni de apă, în care adăugăm și sarea. Orezul își cam triplează volumul prin fierbere, așa că dintr-o cană cu orez iese o garnitură suficientă pentru o familie medie, la o singură masă. Având în vedere acest lucru, poți multiplica cantitățile în funcție de numărul de guri alocate la hrană, dar trebuie să te asiguri că ai o oală suficient de adâncă - cât să nu se umple mai mult de jumătate când o pui la fiert - orezul face spume de furie că-l fierbi și nu vreau să fii nevoit să cureți aragazul.
  • când apa începe să fiarbă, dăm focul la minim, acoperim și lăsăm la fiert 10 minute, fără să ridicăm capacul, indiferenți la pufniturile furioase ale orezului.
  • luăm oala de pe foc și o lăsăm să se răcorească, acoperită, fix 20 de minute
Asta-i tot. Pentru variante tunate, putem folosi supă în loc de apă sau putem adăuga în apă un cubuleț de unt, șofran sau curcuma. În afară de rolul de garnitură pentru o sumedenie de minunății, orezul fiert poate fi prăjit ulterior, cu condiția să fie perfect răcit (cel mai bun orez prăjit iese din orez fiert ținut peste noapte la rece).

Poftă bună!
 

Un comentariu:

  1. Multumesc mult pentru explicatie !Stii cat am cautat pe net cum sa gatesti orezul alb chinezesc si am dat peste o groaza de retete mai putin aceasta...:)

    RăspundețiȘtergere