duminică, 26 august 2012

Curcan cu smântână și ciuperci

Curcan cu smântână și ciuperci pleurotus
Sătul de puii umflați cu steroizi din hipermarket și mândru posesor al unui curcan cinstit de la țară, m-am gândit să adaptez clasica rețetă de pui cu smântână și ciuperci și, dacă tot bătea vântul schimbării, am înlocuit și ciupercile champignon cu niște pleurotus, să văd ce iese. A ieșit o mâncare inedită, deosebită, doar am înlocuit două ingrediente de bază, mai gustoasă (zic eu) și mai sănătoasă (zic studiile savanților), așa că poți s-o încerci cu inima deschisă, va fi un succes extraordinar.
Ce ne trebuie:
  •  1 kg carne de curcan tăiată cubulețe, indiferent de partea corpului din care provine (pulpe, piept, spate)
  • 1 kg de ciuperci proaspete
  • 1 lămâie
  • 1 cubuleț de unt
  • 1 pahar cu vin alb sec
  • 500 g de smântână
  • 2 gălbenușuri de ou de găină/rață sau 8 gălbenușuri de ou de prepeliță
  • 10 căței de usturoi
  • 1 ceapă mare sau 2 ce puțe mici
  • 1 legătură de mărar
  • sare
  • piper
Cum o facem:
  • curățăm ceapa și usturoiul
  • spălăm ciupercile; dacă folosim ciuperci champignon, dăm deoparte codițele și tăiem pălăria sferturi; dacă folosim pleurotus, le tăiem bucățele și avem în vedere că vor trebui să fiarbă ceva mai mult
  • punem în tigaie untul și carnea de curcan și le lăsăm puțin la perpelit (folosim neapărat unt pentru această operațiune, pentru că uleiul e certat cu smântâna și nu vor să apară în același film)
Curcan perpelit in unt
Curcanul se perpelește în unt
  • în timpul asta, zdrobim peste pulpe 5 căței de usturoi și ceapa, apoi adăugăm și pălăriile ciupercilor, dacă folosim champignon, sau bucățile de ciuperci, dacă încercăm pleurotus
Ciuperci in vin peste curcan
Ciupercile vin lângă curcan
  • când ciupercile își lasă zeama, adăugăm și vinul, apoi lăsăm la fiert la foc mic, până când lichidul se evaporă 
  • băgăm la blender smântâna, mărarul proaspăt tocat, piperul, gălbenușurile de ou și piciorușele ciupercilor (dacă am folosit champignon) 
  • turnăm peste pulpe amestecul astfel obținut și restul de căței de usturoi zdrobiți mai lăsăm la fiert la foc mic până o punem de mămăligă
Curcan pe smantană cu ciuperci
Curcan cu smântână și ciuperci
  • servim cu mămăliguță și, eventual, dacă situația operativă impune, un pahar de vin alb sec.

Curcan cu ciuperci si smantana
Poftiți la masă
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu