Curcan cu smântână și ciuperci pleurotus |
Sătul de puii umflați cu steroizi din hipermarket și mândru posesor al unui curcan cinstit de la țară, m-am gândit să adaptez clasica rețetă de pui cu smântână și ciuperci și, dacă tot bătea vântul schimbării, am înlocuit și ciupercile champignon cu niște pleurotus, să văd ce iese. A ieșit o mâncare inedită, deosebită, doar am înlocuit două ingrediente de bază, mai gustoasă (zic eu) și mai sănătoasă (zic studiile savanților), așa că poți s-o încerci cu inima deschisă, va fi un succes extraordinar.
Ce ne trebuie:
- 1 kg carne de curcan tăiată cubulețe, indiferent de partea corpului din care provine (pulpe, piept, spate)
- 1 kg de ciuperci proaspete
- 1 lămâie
- 1 cubuleț de unt
- 1 pahar cu vin alb sec
- 500 g de smântână
- 2 gălbenușuri de ou de găină/rață sau 8 gălbenușuri de ou de prepeliță
- 10 căței de usturoi
- 1 ceapă mare sau 2 ce puțe mici
- 1 legătură de mărar
- sare
- piper
Cum o facem:
- curățăm ceapa și usturoiul
- spălăm ciupercile; dacă folosim ciuperci champignon, dăm deoparte codițele și tăiem pălăria sferturi; dacă folosim pleurotus, le tăiem bucățele și avem în vedere că vor trebui să fiarbă ceva mai mult
- punem în tigaie untul și carnea de curcan și le lăsăm puțin la perpelit (folosim neapărat unt pentru această operațiune, pentru că uleiul e certat cu smântâna și nu vor să apară în același film)
Curcanul se perpelește în unt |
- în timpul asta, zdrobim peste pulpe 5 căței de usturoi și ceapa, apoi adăugăm și pălăriile ciupercilor, dacă folosim champignon, sau bucățile de ciuperci, dacă încercăm pleurotus
Ciupercile vin lângă curcan |
- când ciupercile își lasă zeama, adăugăm și vinul, apoi lăsăm la fiert la foc mic, până când lichidul se evaporă
- băgăm la blender smântâna, mărarul proaspăt tocat, piperul, gălbenușurile de ou și piciorușele ciupercilor (dacă am folosit champignon)
- turnăm peste pulpe amestecul astfel obținut și restul de căței de usturoi zdrobiți mai lăsăm la fiert la foc mic până o punem de mămăligă
Curcan cu smântână și ciuperci |
- servim cu mămăliguță și, eventual, dacă situația operativă impune, un pahar de vin alb sec.
Poftiți la masă |
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu