duminică, 25 noiembrie 2012

Supă cremă de praz Vichyssoise

Supa crema de praz cu afumatura
Supă cremă de praz Vichyssoise

Cu riscul de a răni niscaiva patriotisme locale, iată că nu tot ce are praz în compoziție s-a inventat și mâncat din moși strămoși în Oltenia. Supa cremă cu praz și cartofi este atestată documentar pentru prima oară în Franța medievală, botezată tot de francezi „Vichyssoise”, poate după numele localității franceze Vichy, poate după numele verișoarei Vichy care o gătea meseriaș, apoi aprobată cu modificări și completări de nemți, belgieni și galezi.

Aici avem o variantă de Vichyssoise upgradată cu afumătură, care ne va merge sigur, direct la casa sufletului…
Ce ne trebuie:
  • 700 g de kaiser
  • 1 kg de cartofi
  • 3 fire de praz
  • 2 cepe
  • un pahar cu lapte
  • 500 ml supă secretă de vită
  • 50 g de unt
  • sare
  • piper
Ce avem de făcut:
  • mai întâi, pregătim ingredientele: curățăm legumele, tocăm cubulețe afumătura, ceapa și cartofii, iar prazul rondele. Între timp, punem la dezghețat supa secretă, dacă e cazul
  • punem la prăjit în unt într-o tigaie încăpătoare kaizerul

Supă cremă de praz cu afumatura 1
Afumătura pentru supa cremă de praz
  • când acesta prinde a se rumeni frumos, scoatem jumătate din cantitate, apoi adăugăm ceapa
  • când ceapa s-a călit, punem și prazul, apoi cartofii, îi perpelim puțin și adăugăm supa secretă, diluată cu 1 litru de apă

Supă cremă de praz cu afumătură 2
Perpelim prazul pentru supa cremă
Supă cremă de praz cu afumătură 3
Adăugăm cartofii
  • fierbem la foc mic până când legumele sunt făcute (cam jumătate de oră), apoi oprim focul și lăsăm minunăția să se răcească

Supă cremă de praz cu afumătură 4
Supa de praz cu afumătură înainte de pasare
  • după ce s-a mai răcorit fiertura susmenționată, dăm totul prin blender, iar crema rezultată o garăm din nou într-o oală
  • adăugăm laptele și afumătura pusă deoparte la începutul poveștii, amestecăm bine, potrivim de sare și piper, apoi punem oala la foc și-o ținem acolo până dă un clocot
  • servim supa caldă, eventual cu câteva rondele de praz amerizate la mișto și crutoane.
Poftă bună!

Un comentariu:

  1. Cea mai buna supa crema pe care am reusit sa o gatesc ever!!! Explicata clar si cu mult umor. Bravo!

    RăspundețiȘtergere