duminică, 25 noiembrie 2012

Cârnați dezamorsați cu vin

Cârnați degresați cu vin
Cârnați dezamorsați cu vin

În perioada sărbătorilor de iarnă, în ciuda crizei, mulți români rămân prizonierii unor apucături care le sabotează grav sănătatea:
  • acționează conform principiilor: “Trebuie să am ce pune pe masă și să golesc tot ce-a pus pe masă ăla care face greșeala să mă invite pe la el” sau “Eu am contribuit cu bani la revelionul ăsta, trebuie să-mi recuperez investiția și eventual să mănânc și să beau și din contribuția celorlalți meseni” – astfel încât bagă în ei mâncare și băutură până li se face rău;
  • consumă preponderent porcării (produse din carne de porc), că așa e tradiția și, dacă tot i-am luat glada, trebuie consumat repede, că avem congelatorul mic (aici mărimea chiar contează!).
Pe de altă parte, eu n-am tupeul nutriționiștilor care îți spun să te delectezi exclusiv cu fulgi de ovăz, orez brun și fructe în timp ce lângă tine toți devorează tot, mai puțin fața de masă – m-ai lua la bătaie în secunda 2 și știu asta. Spre binele tău însă, ieși din zona exceselor, degustă, nu devora, nu înfuleca, nu fi haplea. Bea un pahar de vin dacă nu conduci, nu doi litri.

Uite o metodă prin care poți folosi vinul într-un mod mai sănătos – poți dezamorsa cu el bomba calorică din cârnați.

Ce ne trebuie:
  • 1/2 kg de cârnați
  • vin sec (nu contează culoarea)
  • piper (opțional)
  • chili (opțional)
  • curry (opțional)
Cum procedăm:
  • azi avem voie să fim puțin sadici: tăiem cârnații în bucăți potrivite (aproximativ 10 cm) și îi înțepăm voios  și îndesat cu o scobitoare;
  • punem cârnații în tigaie și le turnăm în cap vinul, până când aproape îi acoperă;
  • eu botez minunăția asta cu piper, chili și curry, dacă nu mănânci picant, lasă-i doar cu vinul. Sare nu pun că a pus cârnățarul în compoziția cârnaților.
  • aprindem focul și supraveghem metamorfoza, înghiontind din când în când cârnații prin tigaie. Vinul fierbe și se evaporă, iar grăsimea din cârnați se scurge în tigaie. Acesta e momentul în care nu trebuie să ne pierdem vigilența – momentul în care cârnații nu mai fierb în vin, ci se prăjesc în propria lor grăsime. Îi mai lăsăm puțin să se rumenească mișcându-i mereu să nu se prindă, apoi stingem focul și îi scoatem în farfurie.
  • aruncăm un ochi la grăsimea din tigaie, conștientizăm faptul că dacă am fi prăjit clasic cârnații în ulei, toată acea grăsime ar fi avut drept destinație stratul  ăla nașpa de pe burta sau fundul propriu, apoi ne felicităm pentru înțelepciune și poftim la masă.
  • ne delectăm cu aroma deosebită pe care vinul a lăsat-o în cârnați, consumându-i în porții mici, alături de o garnitură slabă (cartofi natur/piure sau orez) și murături.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu