sâmbătă, 8 septembrie 2012

Curcan marinat la cuptor

Curcan marinat la cuptor

Iubesc curcanul, deși n-am tendințe zoofile și nici relații intime cu Poliția Română. Mie îmi place să-l bag la cuptor, după ce în prealabil l-am fezandat bine.
Ce ne trebuie:
  • 2 bulane de curcan (mă refer la pulpe, cei care s-au gândit la altceva au rămas cu sechele după ce au luat-o pe coajă pe circă, știu ei de ce)
  • 100 g sare grunjoasă
  • 2 căni cu vin alb sec
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 cepe
  • 1 lingură de cimbru
  • 2 foi de dafin
  • piper negru boabe
  • piper negru măcinat
  • 1 căpățână de usturoi
  • rozmarin
  • 1 gogoșar
  • muștar boabe
  • 1 morcov
  • 1 roșie
Cum îl facem pe curcan:

Faza 1 (marinarea curcanului):
  • împănăm bulanele cu jumătate de căpățână de usturoi, bineînțeles, curățat și tăiat felii în prealabil
  • submersionăm carnea în apă
  • adăugăm 1 cană cu vin, legătura de pătrunjel, o ceapă tăiată în patru, sarea, cimbrul, foile de dafin, piperul boabe
  • emitem ordonanță de reținere (punem la rece pentru 24 de ore)
Curcan arestat, gata de marinat
Faza 2 (coacerea curcanului):
  • frecăm pulpele de curcan cu rozmarin și le piperăm cu generozitate
  • punem la tavă, alături de morcovul tăiat rondele, gogoșarul, roșia, restul de usturoi și ceapa tăiate felii
  • adăugăm muștarul boabe și foile de dafin pe care le pescuim din baiț
Curcan marinat, pregătit de cuptor
  • acoperim cu folie de aluminiu și dăm la cuptor pentru aproximativ o oră și jumătate (rolul foliei este de a păstra carnea suculentă și a preveni uscarea acesteia în timpul coacerii)
  • îndepărtăm folia și mai lăsăm la cuptor un sfert de oră pentru a se rumeni frumos
Curcan marinat scos din cuptor
  • servim alături de orez, cartofi natur, cartofi copți sau piure, alături de cei dragi 
Poftă bună!

Un comentariu: