|
Ciorba de fasole cu ciolan |
Ciorba de fasole cu ciolan se gătește prin toată România, însă cea mai bună, după părerea mea și a majorității restaurantelor cu specific tradițional românesc, rămâne varianta ardelenească - o mâncare simplă, fără fițe, dar totuși o veritabilă delicatesă a bucătăriei transilvănene.
Ce ne trebuie pentru ciorba de fasole cu ciolan:
- 1 ciolan de porc afumat
- 500 g de fasole
- 1 lingură de bicarbonat
- 3 morcovi
- 1 țelină mică
- 2 cepe
- ulei
- 1 lingură cu boia de ardei iute
- 1 lingură cu boia de ardei dulce
- 1 lingură de piper negru măcinat
- 2 linguri cu făină de grâu
- 1 cană cu bulion
- 400 g de smântână
- sare
- 4 foi de dafin
- tarhon
No, hai să facem ciorba de fasolică:
- alegem, spălăm și lăsăm fasolea în apă, la înmuiat peste noapte
- punem fasolea la fiert în apă cu o lingură de bicarbonat
- până fierbe apa curățăm morcovii, cepele și țelina
|
Legumele pentru ciorba de fasole cu ciolan |
- morcovii îi tăiem rondele, cepele le tocăm mărunt, iar țelina o dăm prin răzătoare
- după câteva clocote, schimbăm apa (apa nouă trebuie să fie fierbinte, că altfel se întărește fasolea)
- ciopârțim ciolanul și îl punem și pe el la fiert împreună cu fasolea, jumătate din cantitatea de ceapă tocată, morcovii și țelina, timp de cel puțin o jumătate de oră, până când fasolea și carnea sunt bine fierte
|
Ciolanul pentru ciorba de fasole |
- între timp, omogenizăm într-un bol făina, piperul, boiaua dulce și iute
|
Amestec pirotehnic pentru rântaș |
- călim restul de ceapă în ulei până se aurește, apoi adăugăm amestecul pirotehnic din bol și stingem cu o cană cu apă
|
Rântașul pentru ciorba de fasole cu ciolan |
- rântașul astfel obținut îl basculăm într-o strecurătoare, pe care o punem deasupra oalei cu ciorbă
- masăm gingaș cu o lingură, până când tot rântașul se va fi dizolvat în ciorbă, apoi aruncăm ceapa rămasă în strecurătoare
- adăugăm bulionul, frunzele de dafin și tarhonul
- punem cu o lingură ciorbă fierbinte peste smântână, până când obținem o soluție cu o temperatură apropiată cu cea a ciorbei, apoi o punem în oală, potrivim de sare și mai lăsăm cam un sfert de oră la fiert la foc mic
- servim alături de o ceapă spartă și, eventual, un ardei iute și un păhărel de palincă.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu