sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Pârjoale moldovenești

Parjoale tradiționale
Pârjoale moldovenești

Să mai spună cineva că dragostea nu trece prin stomac! Nu știu alții cum sunt, da' eu când mă apucă dorul și duioșia și mă gândesc la mama, simt brusc în nări mirosul pârjoalelor moldovenești din tigaie și mă apucă o poftă nebună...

Și dacă mi-e poftă, păi atunci e musai să facem pârjoale moldovenești, că sunt mai rău decât gravidele...
Ce ne trebuie:
  • 500 g de carne (poate fi porc, vițel, miel sau pasăre, în funcție de preferințe, disponibilități și regim alimentar, însă dacă vrei să te dai mare cu varianta tradițională, folosește amestec de porc cu vițel, iar dacă alegi varianta light, apelezi la carnea de curcan);
  • 1 ceapă mare
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 cartof
  • 1 morcov
  • 2 ouă de găină sau 8 ouă de prepeliță
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 2 – 3 felii de pâine
  • 1/2 pahar cu lapte
  • ulei pentru prăjit
  • sare
  • piper
Cum facem pârjoalele moldovenești:
  • tocăm manual ceapa și o călim până se aurește
  • zdrobim manual usturoiul (eu folosesc cleștele)
  • dăm prin mașina de tocat atât carnea, cât și ceapa și usturoiul, preferabil de două ori, iar la sfârșit trecem prin mașină pâinea înmuiată în lapte
  • chemăm iubirea vieții noastre și îi spunem cât de excitant ni s-ar părea să vedem cum spală piesele mașinii de tocat (crede-mă, e o corvoadă pe care nu vrei s-o prestezi tu)
  • omogenizăm în compoziție ouțele, mărarul și pătrunjelul tocate mărunt, cartoful și morcovul date prin răzătoarea mică, sarea, piperul

Parjoale traditionale 1
Amestecul pentru pârjoale moldovenești
  • executăm cu măiestrie biluțe din amestec, pe care apoi le turtim cu latul unui cuțit sau cu mâna și le prăjim în ulei pe ambele părți, până se rumenesc.
Parjoale traditionale 2
Pluton de pârjoale moldovenești
La primele tranșe, dacă ești începător, pune în tigaie doar câteva pârjoale. Pe acestea le vei mânca chiar tu imediat, în scop de feed-back, astfel încât să-ți reglezi intensitatea focului și durata expunerii. Consecințele faptelor tale trebuie să fie bine rumenite în exterior dar să rămână mustoase înăuntru.

Fiind vorba despre o prăjeală, recomand moderație, adică cel mult 4 (patru) pârjoale la o porție, cu garnitură de cartofi natur, țărănești sau piure, eventual orez, în nici un caz cartofi prăjiți sau alte bombe calorice.

Pârjoalele se pot servi și reci, așa că dacă ai drumuri lungi de făcut sau familie numeroasă, poți dubla cantitățile și economisi timpul petrecut în bucătărie.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu