duminică, 4 noiembrie 2012

Supa Secretă

Secretul ciorbei

Există o practică secretă, transmisă din generație în generație de anumiți bucătari, care, deși uimitoare prin simplitatea ei, are capacitatea de a face gustoasă orice ciorbă, chiar de-ai pune în ea bocanci în loc de carne.
În timpul procesului de preparare a mâncărurilor ce conțin carne, râmân nemâncate sau nepreparate o grămadă de resturi greu sau imposibil de mestecat - oase, cartilagii, tendoane, zgârciuri, căpățâni de pește - bunătăți pentru pisoi și căței.

Toate astea, în loc să le aruncăm sau să i le dăm direct lui Grivei, le congelăm, sortate pe animale (pui, vită, pește, etc.) apoi, când se adună o cantitate suficientă, le punem la fiert la foc mic, acoperite, împreună cu 1 - 2 cepe și alte legume, apoi le lăsăm să fiarbă toată ziua.

Această practică stă în spatele renumelui multor cârciumi celebre pentru ciorbele pe care le servesc, iar pentru bucătarii lor treaba stă chiar mai simplu - au la sfârșitul unei zile de muncă suficientă materie primă pentru a o pune direct pe foc, iar supa o folosesc imediat pentru ciorbele zilei următoare, astfel încât să nu mai aibă nevoie de congelator.

Supa rezultată, cunoscută de fanii borșului pescăresc și sub numele de „Stock”, poate fi, în cazul în care nu o consumăm imediat, congelată sau păstrată la rece în borcane sterilizate.

Cum se folosește? Simplu, se înlocuiește total/parțial apa în care se fierbe carnea pentru ciorbă cu această supă. De asemenea, dacă facem risotto, folosim supa secretă pentru a fierbe orezul și a-i da gust.

De ce să rămână supa asta un secret pentru gospodina care își otrăvește copii cu „gusturi magice” de supă, concentrate la plic sau la cub? Eu zic că dimpotrivă, trebuie să dai un mare Share, iar prietenii tăi să facă la fel, ca să li se usuce acestor nenorociți vânzările și să-și mănânce singuri chimicalele, nu să se îmbogățească îmbolnăvindu-ne pe noi și familiile noastre. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu