sâmbătă, 13 iulie 2013

Spaghete bolognese

Spaghete cu ragu alla bolognese
Spaghete bolognese
Deși denumirea consacrată, cel puțin prin Românica, este de „spaghete bolognese”, e bine să nu ne dăm cunoscători în ale bucătăriei italiene față de musafiri, înainte de a pune la punct câteva aspecte de cultură gastronomică:
  • spaghetele nu sunt „bolognese”, ci „Titan”, „Băneasa” sau alte mărci consacrate ;) 
  • sosul cu carne este cel care a adus celebritatea acestei rețete și este originar din orașul italian Bologna, de unde și numele de botez „ragu alla Bolognese”
  • acest sos nu se folosea în mod tradițional cu spaghete, ci cu tagliantelle sau ca umplutură pentru lasagna – împreunarea cu spaghetele, deși fericită și aducătoare de plăceri, este o aventură ulterioară despre care unii cetățeni din Bologna încă nici n-au aflat.
Cam atât cu istoria, hai să trecem la treabă:

Ce ne trebuie:
  • 250 g carne tocată de vită
  • 250 g carne de porc slabă, tocată și ea
  • 7 felii de bacon afumat, tocat
  • 1 ceapă mare
  • 1 căpățână de usturoi
  • 2 morcovi, tocați
  • 1/4 țelină
  • 500 g roșii
  • 200 g bulion
  • 1 cană cu vin roșu, sec
  • 1 linguriță de oregano
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare
  • piper
  • ulei de măsline
  • parmezan
Cum o facem:
  • tocăm separat baconul, carnea de vită și cea de porc
  • tocăm mărunt ceapa și usturoiul
  • tocăm foarte mărunt sau dăm prin răzătoare sfertul de țelină și morcovii
  • despielițăm roșiile și le pasăm
  • după ce am rezolvat cu tocatul cărnurilor, perpelim în ulei, într-o tigaie adâncă, baconul până își schimbă culoarea
  • adăugăm puțin câte puțin carnea de vită, apoi carnea de porc, amestecând permanent, până își schimbă culoarea și se pătrunde bine

Carnea pentru spaghete bolognese
Carnea pentru spaghete bolognese
  • adăugăm ceapa, usturoiul, morcovii și țelina, să se integreze și ele în absolut

Legumele pentru spaghete bolognese
Adăugăm legumele
  • turnăm peste compoziție bulionul, omogenizăm, apoi turnăm și vinul (nu pe gât, în cratiță)
  • adăugăm roșiile pasate, oregano, pătrunjelul, sarea și piperul, omogenizăm bine și lăsăm la fiert la foc mic, amestecând din când în când

Spaghete bolognese 3
Ragu alla bolognese
  • dacă se usucă prea mult sosul, ajustăm cu suc de roșii, având în vedere faptul că sosul „alla Bolognese” nu trebuie să fie prea zemos
  • când se apropie momentul finalizării sosului, punem la fiert o oală cu apă, în care punem o lingură de ulei și o lingură de sare
  • când fierbe apa, băgăm spaghetele și le fierbem „al dente”
  • facem un cuib din spaghete în fiecare farfurie, în care plantăm un polonic de sos, presărăm deasupra parmezan, umplem câte un pahar de vin roșu și savurăm momentul.
Poftă bună!

2 comentarii: