marți, 9 aprilie 2013

Miel la cuptor cu lămâie

Miel cu lamaie la cuptor
Miel la cuptor cu lămâie
Dacă se întâmplă să găzduiești vreo sindrofie pascală, se poate să fii nevoit să pui la aceeași masă atât tradiționaliști fanatici care sfidează pancreatita la cât miel și vin bagă în ei, cât și duduițe pasionate de fluidizarea traficului intestinal, care se vor plânge că mielul e grețos și că pică greu (cine vorbea…)

Cum facem să-i mulțumim pe toți? Gătim mielul în varianta aceasta și vom descoperi adevărata față a invitatelor noastre, care, neputincioase în fața poftelor de nestăpânit ce le vor cuprinde, se vor dezlănțui dornice să devoreze… ;)
Ce ne trebuie:
  • 1 ciosvârtă de miel
  • 1 căpățână de usturoi
  • 3 lămâi
  • 3 linguri de ulei
  • 1 lingură de piper verde
  • cimbru
  • piper negru măcinat
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 țelină mică
  • sare
Cum facem mielul la cuptor cu lămâie:
  • pentru început, curățăm țelina, ceapa, morcovul și pătrunjelul, apoi le punem la fiert în apă cu sare, pentru că vom avea nevoie mai târziu de o cană cu supă de legume
  • scalpăm partea galbenă din coaja unei lămâi și o tăiem fîșiuțe
  • curățăm mielul și, practicând plăgi înțepate cu vârful unui cuțit, îl împănăm cu fâșiuțele de coajă de lămâie

Miel cu lămâie la cuptor 1
Împănăm mielul cu lămâie
  • ungem tava cu ulei și parcăm mielul în ea pentru ultimul lui drum, apoi îl înmiresmăm cu puțin cimbru
  • adăugăm în tavă zeama de la o lămâie și pulpa de la a doua, tăiată cubulețe

Miel cu lamaie la cuptor 2
Adăugăm lămâia în tavă
  • acoperim cu folie de aluminiu și dăm la cuptor, la foc mare, timp de o oră, după care întoarcem mielul pe partea cealaltă, dăm cu sare și piper și băgăm la loc, tot sub folie, pentru încă o oră
  • cât se bronzează mielul, ne apucăm să facem sosul – mai întâi curățăm usturoiul și-l pisăm temeinic și apăsat (cam în stilul în care pisează nevestele nervii soților nereceptivi și insensibili la nevoile și ideile lor :) ) împreună cu piperul verde, puțină sare și zeama de la cea de-a treia lămâie

Miel pascal cu lămâie 3
Pisăm usturoiul și piperul verde
  • pasta rezultată după pisat o punem la fiert într-o crăticioară timp de un sfert de oră, împreună cu o cană din supa de legume care deja ar trebui să fie gata, la cât am robotit și povestit noi prin bucătărie

Miel pascal la cuptor cu lămâie
Pregătim sosul
  • când expiră timpul de solar al mielului, îl scoatem, luăm zeama formată în tavă, o strecurăm și o punem în cratiță peste sosul de usturoi, apoi o punem la fiert încă un sfert de oră, să scadă și să capete consistență
  • servim mielul cu sosul de usturoi, lângă un pahar cu vin roșu sec sau demisec, pe care însă ne abținem să-l reumplem de prea multe ori – căci asta e răzbunarea mielului – ne păcălește să ne cinstim prea cu spor, iar combinația asta de miel și alcool ne poate băga pancreasul în spital, cu tot cu posesor.
Moderația salvează distracția! Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu