luni, 1 aprilie 2013

Saramura de pui DNA

Saramura olteneasca
Saramura de pui DNA
Pentru că nimeni nu te bagă la saramură mai repede decât DNA când îi sună telefonul cu firul roșu, și pentru că DNA te face să te simți ca un pui perpelit numai la gândul că ți-ar putea bate la ușă să te întrebe de ce ai fluierat în biserica preacurviosului marinar, astăzi vorbim despre saramura oltenească de pui ”DNA”.

Ce ne trebuie pentru saramura de pui DNA:
  • 1 pui de țară sau o cantitate aproximativ echivalentă din diverse părți anatomice (pulpe, piept) ale acestuia, care se pretează a fi fripte pe grătar sau pe plită
  • 2 ardei capia
  • 1/2 kg de roșii
  • 2 linguri de bulion
  • 3 ardei iuți
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 păhărel de țuică
  • sare grunjoasă
  • piper
  • boia iute
  • cimbru
  • 1 foaie de dafin
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 lingură de ulei
Acte și măsuri procedurale:
  • porționăm puiul în bucăți potrivite, fără a lua și pielea de pe el (acesta e atributul exclusiv al guvernului, noi nu avem competență pentru așa ceva)
  • frecăm carnea cu 1 ardei iute tocat mărunt, boia și puțin cimbru, apoi o lasăm la rece câteva ore să-și tragă aromele, să se gândească ce a făcut și ce o să pățească :) 
  • curățăm usturoiul și îl tăiem felii
  • tăiem ardeii capia și pe cei iuți în jumătate, pe lung, și eliminăm cotoarele și semințele
  • pregătim pe plită un pat din sare grunjoasă și frigem pe el puiul, ardeii capia, cei doi ardei iuți și roșiile

Saramura traditionala de pui
Îl frig pe Puiu
Saramura olteneasca de pui
Ardeii capia se coc în chinuri
  • după ce am fript puiul suficient cât să prindă pielea ușoare urme de arsură (asta va da gustul specific saramurei), îl dăm deoparte într-un vas și îl servim cu un păhărel de țuică
  • tocăm ardeii copți, despielițăm și tăiem cubulețe roșiile
  • călim în ulei usturoiul, într-o tigaie adâncă, apoi adăugăm roșiile, sucul de roșii, ardeii, foaia de dafin, 2 cani cu apă și lăsăm 10 minute la fiert

Saramura patriotica
Saramura de pui de gaina
Saramura îl așteaptă pe Puiu
  • adăugăm puiul și mai lăsăm la fiert cam un sfert de oră
  • potrivim de sare și piper și servim cu pătrunjel proaspăt tocat deasupra și mămăliguță
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu