miercuri, 27 martie 2013

Ciulama de pui

Ciulama de găină
Ciulama de pui
Ciulamaua de pui este o mâncare neaoșă românească, simplă și nepretențioasă, menită să adune în jurul mesei toată familia. Servită imediat după preparare, ciulamaua este atât de gustoasă, încât nu va rămâne nici o urmă din ea. Ritualul servirii începe cu răsturnarea mămăligii și se sfârșește cu linsul blidelor de către copii, astfel încât nici o picătură de ciulama să nu fie irosită.

Ce ne trebuie pentru o ciulama de pui:
  • pulpele, aripile și spatele de la un pui de țară
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • 1 ceapă
  • 1/4 dintr-o țelină
  • 50 g de unt
  • 3 linguri de făină
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare
  • piper
Cum preparăm o ciulama de pui:
  • punem carnea pui la fiert aproximativ o jumătate de oră, luând spuma atunci când este necesar
  • adăugăm morcovul, păstârnacul, ceapa și țelina, curățate, întregi, apoi facem focul mic și lăsăm la fiert până când atât carnea, cât și legumele sunt bine fierte
  • topim untul într-o tigaie încăpătoare, apoi adăugăm făina și o călim scurt, amestecând mereu

Ciulama de pui romaneasca
Untul așteaptă făina
  • adăugăm, pe rând, câte un polonic de supă, amestecând mereu, până când ciulamaua capătă consistența unei smântâni subțiri

Ciulama de pui traditională
Consistența compoziției
  • adăugăm bucățile de pui, potrivim de sare și piper și mai lăsăm ciulamaua cam 5 minute la fiert

Ciulama de pui de găină
Ciulamaua e gata
  • tocăm pătrunjelul
Ciulamaua de pui se servește fierbinte, imediat după preparare, cu pătrunjelul proaspăt tocat presărat deasupra și cu mămăligă, sau se păstrează caldă până la servire, caz în care presărăm deasupra câteva așchii de unt, pentru a preveni formarea pojghiței la suprafața sosului.

Poftă bună!

Un comentariu: