![]() |
Piftie de curcan |
Piftia, numită „Răcitură” prin Moldova, este singura mâncare asociată sărbătorilor de iarnă, pe care mi-o amintesc încă din primii ani de viață. Bunicul, ca să mă convingă s-o accept în meniul meu de mofturos, îmi povestea că răcitura e fricoasă, de aia tremură, de frică că o s-o mănânc.
Cum însă nu prea îl simpatizez pe Ghiță, nici chiar pârlit lângă portiță, pentru că are față de politician, am optat pentru o răcitură de curcan, la fel de gustoasă și mult mai sănătoasă decât piftia de porc.
Ce ne trebuie:
- 2 kg de carne de curcan (aripile, gâtul și pulpele inferioare), cu tot cu piele
- 2 câpățâni de usturoi
- 2 morcovi
- un sfert de țelină
- 2 cepe mari
- 1 lingură cu boabe de piper negru
- câteva fire de pătrunjel
- sare
Cum facem piftia de curcan:
- punem la fiert carnea, într-o oală încăpătoare, sub capac, în cel puțin 7 litri de apă cu o lingură de sare, pentru că nu o putem completa ulterior, dacă scade prea mult (asta ar compromite procesul de gelatinizare)
- înlăturăm periodic spuma
- curățăm morcovii, țelina și ceapa, apoi, după ce carnea fierbe cam 2 ore, le adăugăm și pe ele la fiert, împreună cu foile de dafin și boabele de piper
![]() |
Fiertura pentru piftia de curcan |
- după încă vreo 2 ore, carnea ar trebui să fie suficient de bine fiartă încât să se desprindă singură de pe oase, așa că stingem focul și o lăsăm la rece peste noapte
- dacă a doua zi o găsim coagulată, îndepărtăm grăsimea de la suprafață, apoi o punem din nou pe foc, să se încălzească puțin
- curățăm usturoiul
- după ce piftia se lichefiază, scoatem carnea și legumele, apoi zdrobim în zeamă usturoiul și lăsăm să dea un clocot scurt
- în cazul în care piftia nu s-a coagulat peste noapte, acum e momentul s-o ajutăm cu gelatina hidratată în apă rece, pe care o adăugăm în zeama caldă (nu fierbinte, că opărim gelatina)
- dezosăm carnea și tăiem rondele morcovii
- pe fundul bolurilor, punem 1 - 2 rondele de morcov și câte o frunză de pătrunjel, să dea bine la servire, apoi punem deasupra carnea
- strecurăm zeama și o turnăm în boluri, apoi o dăm la rece, să se coaguleze din nou
![]() |
Piftia gata de răcit |
- răcitura se servește răsturnată pe farfurii, pentru efect, spre a închide gura soacrei, măcar pe timpul consumului.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu