sâmbătă, 29 decembrie 2012

Piftie de curcan

Racitura de curcan
Piftie de curcan

Piftia, numită „Răcitură” prin Moldova, este singura mâncare asociată sărbătorilor de iarnă, pe care mi-o amintesc încă din primii ani de viață. Bunicul, ca să mă convingă s-o accept în meniul meu de mofturos, îmi povestea că răcitura e fricoasă, de aia tremură, de frică că o s-o mănânc.

Cum însă nu prea îl simpatizez pe Ghiță, nici chiar pârlit lângă portiță, pentru că are față de politician, am optat pentru o răcitură de curcan, la fel de gustoasă și mult mai sănătoasă decât piftia de porc.
Ce ne trebuie:
  • 2 kg de carne de curcan (aripile, gâtul și pulpele inferioare), cu tot cu piele
  • 2 câpățâni de usturoi
  • 2 morcovi
  • un sfert de țelină
  • 2 cepe mari
  • 1 lingură cu boabe de piper negru
  • câteva fire de pătrunjel
  • sare 
Cum facem piftia de curcan:
  • punem la fiert carnea, într-o oală încăpătoare, sub capac, în cel puțin 7 litri de apă cu o lingură de sare, pentru că nu o putem completa ulterior, dacă scade prea mult (asta ar compromite procesul de gelatinizare)
  • înlăturăm periodic spuma
  • curățăm morcovii, țelina și ceapa, apoi, după ce carnea fierbe cam 2 ore, le adăugăm și pe ele la fiert, împreună cu foile de dafin și boabele de piper
Racitura de curcan 1
Fiertura pentru piftia de curcan
  • după încă vreo 2 ore, carnea ar trebui să fie suficient de bine fiartă încât să se desprindă singură de pe oase, așa că stingem focul și o lăsăm la rece peste noapte
  • dacă a doua zi o găsim coagulată, îndepărtăm grăsimea de la suprafață, apoi o punem din nou pe foc, să se încălzească puțin
  • curățăm usturoiul
  • după ce piftia se lichefiază, scoatem carnea și legumele, apoi zdrobim în zeamă usturoiul și lăsăm să dea un clocot scurt
  • în cazul în care piftia nu s-a coagulat peste noapte, acum e momentul s-o ajutăm cu gelatina hidratată în apă rece, pe care o adăugăm în zeama caldă (nu fierbinte, că opărim gelatina) 
  • dezosăm carnea și tăiem rondele morcovii
  • pe fundul bolurilor, punem 1 - 2 rondele de morcov și câte o frunză de pătrunjel, să dea bine la servire, apoi punem deasupra carnea
  • strecurăm zeama și o turnăm în boluri, apoi o dăm la rece, să se coaguleze din nou
Racitura de curcan 2
Piftia gata de răcit
  • răcitura se servește răsturnată pe farfurii, pentru efect, spre a închide gura soacrei, măcar pe timpul consumului. 
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu