miercuri, 26 decembrie 2012

Gulaș unguresc de vită

Gulaș unguresc traditional
Gulaș unguresc de vită

Toată lumea e de acord că limba maghiară e grea, mai puțin ungurii. E grea, e adevărat, dar cu gusturi bune - fapt evident dacă ținem cont că puținele cuvinte ungurești reținute de memoria universală sunt gulaș, paprikaș, Tokay, szilvas gomboc și pino. Hai facem un gulaș ca la mama lui, să creadă toți inteligenții că, dacă deținem secretul gulașului unguresc, musai ne tragem direct din Fosy Fülű, cel mai viteaz bucătar maghiar.

Gulașul mai este întâlnit și în varianta cu găluște în loc de cartofi, însă aici am optat pentru versiunea mai simplă, cea cu cartofi. 

Ce ne trebuie:
  • 2 kg pulpă de vită
  • 2 kg cartofi
  • 50 g de untură
  • 3 cepe mari
  • 3 ardei grași roșii
  • 3 ardei iuți
  • 1/2 kg de roșii
  • 2 linguri de boia de ardei dulce
  • 1 lingură rasă de chimen
  • 2 frunze de dafin
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare
  • piper     
Cum facem gulașul:
  • tăiem carnea cubulețe de mărime medie
  • curățam cartofii și îi tăiem și pe ei tot cubulețe, apoi îi submersionăm într-un vas cu apă, să nu se înnegrească de plictiseală până îi băgăm în gulaș
  • curățăm ceapa și o tăiem peștișori, apoi curățăm și tăiem ardeii, cei grași cubulețe, iar cei iuți rondele 
  • prăjim cubulețele de carne în untură, până când zeama lăsată de carne scade, iar aceasta începe din nou să se prăjească în grăsime

Gulaș unguresc autentic
Carnea de vită pentru gulaș
Gulaș unguresc cu cartofi
Carnea de vită se prăjește
  • acum punem ceapa și ardeii să se călească împreună cu carnea

Gulaș de vită cu cartofi
Călim legumele pentru gulas
  • când legumele sunt călite, adăugăm chimenul și boiaua de ardei dulce și le perpelim și pe ele, amestecând constant, să nu se prindă ce le facem

Gulaș unguresc de vacă
Boiaua și chimenul s-au integrat în gulaș
  • stingem cu vreo 2 - 3 litri de apă, adăugăm foile de dafin și lăsăm să se fiarbă bine carnea, cam o oră
  • adăugăm cartofii și roșiile, date prin blender sau tăiate în bucăți
  • lăsăm pe foc până fierb bine și cartofii, iar sosul capătă o consistență grosuță, apoi potrivim de sare și piper
  • presărăm deasupra pătrunjel proaspăt tocat, desfacem o sticlă de vin roșu și poftim la masă pe cine am așteptat la ceas de seară, să ne cadă la așternut...    
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu