|
Ciorba de burtă |
Cam toate rețetele consacrate fac
obiectul controverselor între deținătorii adevărului absolut și al
secretului fericirii în bucătărie, însă din statisticile specialiștilor
rezultă că ciorba
de burtă e fruncea, căci pentru ea mulți bucătari își zbârlesc
mustățile și părul de pe piept, devenind repede vărsătorii de sânge
nevinovat…
Sperând să supraviețuiesc în acest război
inutil și stupid al orgoliilor specifice deținătorilor secretului
ciorbei de burtă, hai să vă povestesc cum o fac eu:
Ce ne trebuie:
- 1,5 kg burtă
- 1 kg rasol de vită
- 500 g smântână
- 8 gălbenușuri de ou
- 3 ce puțe mici sau 2 cepe mari
- 1 țelină mică
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 2 morcovi
- 1 căpățână de usturoi
- 1 borcan de gogoșari murați
- 3 ardei iuți (proaspeți sau murați)
- 2 foi de dafin
- oțet
- sare grunjoasă
- piper boabe verde și negru
Cum facem ciorba de burtă:
- dacă folosim burtă proaspătă, o spălăm mai întâi în apă cu oțet, în 2 – 3 ape, apoi o frecăm cu sare, să-i scoatem mirosul
- dacă avem burtă prefiartă, o spălam doar cu apă, în 2 – 3 ape, fără a o mai freca cu sare grunjoasă
- tăiem burta fideluțe (dacă avem burtă prefiartă, executăm această activitate în timp ce fierbe rasolul, pentru o judicioasă utilizare a timpului)
|
Burta tăiată fideluțe |
- punem la fiert rasolul și burta, în cazul în care e proaspătă, împreună
cu piperul boabe și foile de dafin, în 5 – 6 litri de apă, spumuim și
completăm cu apă când e cazul
- curățăm țelina, păstârnacul, pătrunjelul, ceapa și morcovii, apoi le adăugăm întregi la fiert în oala cu rasolul
|
Legumele fierb pentru ciorba de burtă |
- curățăm căpățâna de usturoi (să nu ne plictisim cât fierbe carnea)
- când rasolul e bine fiert (carnea se desprinde ușor de pe os), îl
scoatem din oală și-l lăsăm să se răcorească. La fel procedăm și cu
legumele
- dacă folosim burtă prefiartă, acum e momentul să o băgăm și pe ea la
fiert, în supa rezultată din fierberea rasolului și a legumelor
- lăsăm burta la fiert o jumătate de oră, timp în care dăm prin blender
legumele fierte și tăiem mărunt carnea de vită, după care le adăugăm din
nou în ciorbă
|
Legumele mixate pentru ciorba de burtă |
- tăiem fideluță ardeii iuți și gogoșarii (oțetul în care au stat gogoșarii nu se aruncă!)
- perpelim repede gogoșarii în ulei, apoi îi parașutăm în ciorba de burtă, împreună cu ardeii iuți
|
Gogoșarii și ardeii perpeliți în ulei |
- adăugăm usturoiul zdrobit, apoi facem focul mic
- pregătim liezonul – omogenizăm smântâna cu gălbenușurile de ou
- adăugăm ciorbă din oală peste liezon cu lingura și cu răbdare,
amestecând cu abnegație, până când liezonul ajunge la o temperatură
apropiată cu ciorba din oală (astfel, înlăturăm riscul de a supune
smântâna din liezon unui șoc termic care să ne taie ciorba)
- adăugăm în ciorba de burtă liezonul astfel aclimatizat
|
Adăugăm liezonul în ciorba de burtă |
- punem în farfurii, lăsând la dispoziția fiecărui mesean oțet din acela
în care au stat gogoșarii, să și-o acrească după gust, precum și
supliment de ardei iute și smântână, pentru cine dorește. Oțetul nu se pune în oala mare, că „brânzește” smântâna! (Misterioase sunt căile… chimiei… pentru necunoscătorii ca mine)
- Pentru cei cărora le permite religia, soția și Poliția Rutieră (adică nu conduc după comiterea faptei), ciorba de burtă se poate săvârși minunat împreună cu un păhărel de țuică sau palincă, mai ales în sezonul rece.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu