miercuri, 19 decembrie 2012

Ciorba de burtă

Ciorba de burtă adevarata
Ciorba de burtă

Cam toate rețetele consacrate fac obiectul controverselor între deținătorii adevărului absolut și al secretului fericirii în bucătărie, însă din statisticile specialiștilor rezultă că ciorba de burtă e fruncea, căci pentru ea mulți bucătari își zbârlesc mustățile și părul de pe piept, devenind repede vărsătorii de sânge nevinovat…

Sperând să supraviețuiesc în acest război inutil și stupid al orgoliilor specifice deținătorilor secretului ciorbei de burtă, hai să vă povestesc cum o fac eu:

Ce ne trebuie:
  • 1,5 kg burtă
  • 1 kg rasol de vită
  • 500 g smântână
  • 8 gălbenușuri de ou
  • 3 ce puțe mici sau 2 cepe mari
  • 1 țelină mică
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 2 morcovi 
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 borcan de gogoșari murați
  • 3 ardei iuți (proaspeți sau murați)
  • 2 foi de dafin
  • oțet
  • sare grunjoasă
  • piper boabe verde și negru
Cum facem ciorba de burtă:
  • dacă folosim burtă proaspătă, o spălăm mai întâi în apă cu oțet, în 2 – 3 ape, apoi o frecăm cu sare, să-i scoatem mirosul
  • dacă avem burtă prefiartă, o spălam doar cu apă, în 2 – 3 ape, fără a o mai freca cu sare grunjoasă
  • tăiem burta fideluțe (dacă avem burtă prefiartă, executăm această activitate în timp ce fierbe rasolul, pentru o judicioasă utilizare a timpului)
Ciorba de burtă autentică
Burta tăiată fideluțe
  •  punem la fiert rasolul și burta, în cazul în care e proaspătă, împreună cu piperul boabe și foile de dafin, în 5 – 6 litri de apă, spumuim și completăm cu apă când e cazul
  • curățăm țelina, păstârnacul, pătrunjelul, ceapa și morcovii, apoi le adăugăm întregi la fiert în oala cu rasolul
Ciorba de burtă traditionala
Legumele fierb pentru ciorba de burtă
  • curățăm căpățâna de usturoi (să nu ne plictisim cât fierbe carnea)
  • când rasolul e bine fiert (carnea se desprinde ușor de pe os), îl scoatem din oală și-l lăsăm să se răcorească. La fel procedăm și cu legumele
  • dacă folosim burtă prefiartă, acum e momentul să o băgăm și pe ea la fiert, în supa rezultată din fierberea rasolului și a legumelor
  • lăsăm burta la fiert o jumătate de oră, timp în care dăm prin blender legumele fierte și tăiem mărunt carnea de vită, după care le adăugăm din nou în ciorbă
Ciorba de burtă gustoasa
Legumele mixate pentru ciorba de burtă
  • tăiem fideluță ardeii iuți și gogoșarii (oțetul în care au stat gogoșarii nu se aruncă!)
  • perpelim repede gogoșarii în ulei, apoi îi parașutăm în ciorba de burtă, împreună cu ardeii iuți
Ciorba de burta buna
Gogoșarii și ardeii perpeliți în ulei
  • adăugăm usturoiul zdrobit, apoi facem focul mic
  • pregătim liezonul – omogenizăm smântâna cu gălbenușurile de ou
  • adăugăm ciorbă din oală peste liezon cu lingura și cu răbdare, amestecând cu abnegație, până când liezonul ajunge la o temperatură apropiată cu ciorba din oală (astfel, înlăturăm riscul de a supune smântâna din liezon unui șoc termic care să ne taie ciorba)
  • adăugăm în ciorba de burtă liezonul astfel aclimatizat 
Ciorba de burtă delicioasă
Adăugăm liezonul în ciorba de burtă
  • punem în farfurii, lăsând la dispoziția fiecărui mesean oțet din acela în care au stat gogoșarii, să și-o acrească după gust, precum și supliment de ardei iute și smântână, pentru cine dorește. Oțetul nu se pune în oala mare, că „brânzește” smântâna! (Misterioase sunt căile… chimiei… pentru necunoscătorii ca mine)
  • Pentru cei cărora le permite religia, soția și Poliția Rutieră (adică nu conduc după comiterea faptei), ciorba de burtă se poate săvârși minunat împreună cu un păhărel de țuică sau palincă, ;) mai ales în sezonul rece.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu