miercuri, 20 martie 2013

Iahnie de fasole cu cârnați

Iahnie de fasole traditionala
Iahnie de fasole cu cârnați
Supranumită în mediul cazon „carne de câmp”, iahnia de fasole cu cârnați s-a dovedit de-a lungul timpului a avea un rol determinant în antrenamentul militarilor pentru îmbrăcarea în barem a măștii contra gazelor. De asemenea, consumată împreună cu castraveți murați, iahnia asigură rezerve de gaze jandarmilor, după ce se golesc pulverizatoarele cu capacitate mărită.
Efectul de nimicire în masă al iahniei de fasole se înlătură ușor prin lăsarea timp de 24 de ore în apă rece și fierberea succesivă în 3 ape, astfel încât poate fi consumată de întreaga familie, fără deschiderea geamurilor.

Ce ne trebuie:
  • 1 kg de fasole boabe
  • 700 g de cârnați afumați
  • 300 g afumătură (kaizer, ciolan etc.)
  • 3 cepe
  • 2 morcovi
  • 6 linguri de bulion
  • 3 frunze de dafin
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 lingură de paprika (boia de ardei dulce)
  • cimbru
  • busuioc
  • 1 linguriță chimen măcinat
  • sare
  • piper
  • 1 legătură de pătrunjel   
Cum facem iahnia de fasole cu carnați:
  • alegem și spălăm fasolea, aruncând boabele care se ridică la suprafața apei, apoi o lăsăm o zi la înmuiat
  • punem fasolea la fiert în apă cu o lingură de bicarbonat
  • după ce fierbe o jumătate de oră, schimbăm de încă două ori apa, înlocuind-o tot cu apă fierbinte, pentru că altfel se întărește fasolea
  • în ultima apă adăugăm o lingură de sare și lăsăm la fiert până când fasolea se înmoaie
  • până fierbe fasolea, curățăm ceapa și o tăiem mărunt
  • curățăm morcovii și-i dăm prin răzătoare
  • tăiem șunca cubulețe și cârnații rondele mai groase
  • rumenim șunca și cârnăciorii până își lasă grăsimea
fasole cu cârnați afumati
Prăjim cârnații pentru iahnie
  • adăugăm ceapa și morcovii și-i călim până se înmoaie
Iahnie de fasole cu afumătura
Călim ceapa și morcovii
  • adăugăm boiaua de ardei dulce și amestecăm constant timp de o jumătate de minut
  • stingem cu bulionul și cu 4 căni din zeama în care a fiert fasolea
Iahnie de fasole românească
Cârnații în sos
  • presărăm cimbrul, chimenul, busuiocul, zahărul și foile de dafin 
  • lăsăm la fiert până când sosul mai scade, iar legumele sunt bine pătrunse
  • scurgem fasolea și o adăugăm și pe ea peste sosul cu cârnați
  • mai lăsăm cam 10 minute la fiert, apoi potrivim de sare și piper și presărăm deasupra pătrunjelul proaspăt tocat
  • dăm iama în borcanele cu murături și scoatem câțiva castraveți murați sau niște gogonele. 
Poftă bună!

2 comentarii:

  1. Lasă haleala și hai la antrenament! Te aștept diseară, poate facem și un sparring mic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Facem. Da' tu ce cauți pe aici, te-a pus soacră-ta să înveți bucătărie?

      Ștergere