duminică, 13 ianuarie 2013

Alivanca

Alivenci
Alivanca
Alivanca moldovenească (la plural – alivenci) e o plăcintă specială moldovenească pe care eu o iubesc și care a fost pe nedrept aruncată în uitare, ajungându-se până acolo încât sa constatat că există moldoveni care n-au auzit niciodată de ea, iar în alte zone ale țării este cu totul necunoscută.

Alivanca e una din bucuriile dăruite de bunica când eram copil și-o mâncam ca spartul, așa că vreau s-o împărtășesc și cu tine. Hai s-o facem și s-o mâncăm!
Ce ne trebuie:
  • 1 kg brânză de vaci
  • 8 linguri de mălai
  • 4 linguri de făină de grâu
  • 6 ouă
  • 1 cană cu smântână pentru preparare
  • câte o ceașcă cu smântână de fiecare mesean pentru servire
  • 50 g de unt
  • o ceașcă cu lapte
  • câteva foi de varză, din cele pentru sarmale (facultativ)
  • sare
Cum săvârșim isprava:
  • începem prepararea alivencii cam cu o oră înainte de servirea mesei, pentru că e musai să mâncăm alivanca fierbinte, imediat după scoaterea din cuptor, cu smântână rece deasupra. După răcire, se întărește și nu mai e la fel de bună
  • frământăm voinicește brânza de vaci, până când capătă consistența unei alifii (eu folosesc în acest scop acel agregat pentru pasat piureul de cartofi care se vede în poza de mai jos)

Alivenci strămoșești
Brânza de vacă pentru alivancă
  • adaugăm pe rând gălbenușurile de la ouă, smântâna, untul și sarea și laptele, frământând cu hărnicie după fiecare ingredient până la completa sa înglobare în compoziție. Rezultatul strădaniei noastre de până acum trebuie să fie o pastă omogenă

Alivenci tradiționale
Amestecăm ingredientele...
Alivenci moldovenești
... până obținem o pastă omogenă
  • amestecăm separat, pe uscat, făina de grâu cu mălaiul, într-un bol sau castronel

Alivenci 1
Făina și mălaiul pentru alivancă
  • adăugăm în compoziția alivencii mixul de făini, presărând cu zgârcenie și frământând voios pentru prevenirea și combaterea cocoloașelor
  • batem crâncen albușurile până se prefac într-o spumă albă, apoi le înglobăm în compoziție
  • tapetăm o tavă cu foi de varză sau, cine nu are varză, cu pesmet sau cu hârtie de copt, apoi băgăm la cuptor și lăsăm până se îmbujorează frumos, ca moldoveanca când se dezbracă prima oară

Alivenci 5
Alivanca înainte de coacere
Alivenci 6
Alivanca rumenită, scoasă din cuptor
  • porționăm, apoi învățăm mesenii să pună smântâna deasupra și, după ce isprăvesc de mâncat alivencile, le explicăm că efectul e ireversibil – de acum încolo vor iubi Moldova, cu moldoveni cu tot :) 
Poftă bună!

Un comentariu: