![]() |
| Găluște cu prune - Szilvas gomboc |
Găluștele cu prune, pe numele lor adevărat „Szilvas gomboc”, au fost luate de români din bucătăria maghiară conlocuitoare, împreună cu papanașii și câteodată, cu tot cu unguroaicele care le preparau. De altfel, de la denumirea originală ungurească provine și porecla românească de „Gomboți”, sub care sunt cunoscute găluștele cu prune în tot Ardealul. No, hai să le încercăm și noi:
Ce ne trebuie:
- 1 kg de cartofi
- 1 kg de prune
- 500 g făină
- 150 g zahăr pudră vanilat
- 100 g zahăr brun
- 5 linguri de zahăr
- 3 linguri de ulei
- 3 linguri de unt
- 200 g pesmet
- 2 ouă de găină sau 8 ouă de prepeliță
- 1 vârf de cuțit de sare
- 4 linguri de scorțișoară
Cum facem gomboții:
- spălăm cartofii cu tot cu coajă și-i fierbem în apă cu sare cam trei sferturi de oră, până devin sfărâmicioși
- cât fierb cartofii, spălăm prunele, le scoatem sâmburii și punem în fiecare câte o jumătate de linguriță de zahăr brun și puțină scorțișoară
- după ce fierb cartofii, îi lăsăm puțin să se răcorească, apoi îi curățăm de coajă și îi pasăm
- adăugăm peste cartofi ouăle, făina, zahărul vanilat și uleiul, apoi frământăm până obținem un aluat care se desprinde cu ușurință de pe mâini. Dacă e nevoie, ajustăm compoziția cu încă puțină făină și ulei
- întindem aluatul foaie, îl tăiem pătrățele, apoi punem pe fiecare pătrățică câte o jumătate de prună
- strângem aluatul în jurul prunelor până formăm niște bile, pe care le punem la fiert în apă cu sare aproximativ 10 minute, până când se ridică la suprafață
- până fierb găluștele, rumenim pesmetul în unt, la foc mic, amestecând mereu să nu se ardă
![]() |
| Pesmetul rumenit în unt |
- când pesmetul e rumenit, stingem focul și îl amestecăm cu zahărul și 2 linguri de scorțișoară
- pe măsură ce găluștele se ridică la suprafață, le scotem în strecurătoare, le scurgem, apoi le tăvălim prin pesmet
![]() |
| Găluște cu prune la scurs |
- servim gomboții calzi sau reci, opțional cu smântână și dulceață deasupra.
Poftă bună!



N-am mai trecut de ceva timp prin bucatarie ca sa mai pregatesc ceva de mancare si cand spun asta, ma refer la cativa ani.
RăspundețiȘtergereAcum mi-ai dat o idee despre ce vreau sa pregatesc cand voi avea mai mult timp de petrecut cu familia :)