luni, 6 august 2012

Piept de pui la cuptor a la Sălăjan

Piept de pui a la Salajan la cuptor
Piept de pui la cuptor a la Sălăjan
Am gătit prima oară mâncarea asta într-un apartament din Sălăjan, după indicațiile primite pe Skype de la un prieten plecat în Anglia care susținea că voi găti „pui italienesc”. Puiul sigur nu era italian, ci născut, crescut și tăiat în România, iar mâncarea, deși cu clare accente mediteraneene, nu are o origine certă, dar are un gust care o face să dispară urgent din farfurie și s-a impus atât de categoric în meniul familiei, încât sunt nevoit s-o gătesc cel puțin o dată la două luni, la insistențele fanilor.
Ce ne trebuie:
  • 2 - 3 piepți de pui
  • jumătate de litru de lapte
  • 10 căței de usturoi
  • juma' de kil de roșii
  • oregano
  • busuioc
  • o legătură de pătrunjel
  • cașcaval sau mozzarella
  • sare
  • piper
  • chili
Cum o facem:
  • tăiem pieptul de pui cubulețe și apoi în înecăm în lapte și-l lăsăm la rece pentru câteva ore
Piept de pui a la Salajan la cuptor 1
Pieptul de pui îmbăiat în lapte
  • curățăm și tăiem felii usturoiul
  • dăm roșiile prin blender
  • călim usturoiul în puțin ulei, apoi adăugăm roșiile și condimentăm cu busuioc, oregano, piper, chili și sare
  • mai lăsăm puțin pe foc, să se perpelească și roșiile 
  • așezăm cubulețele de pui într-un vas termorezistent, într-un singur strat
Piept de pui ala Salajan la cuptor 2
Pieptul de pui parcat în tavă
  • adăugăm peste pui 3/4 din sosul de roșii 
  • presărăm deasupra un strat uniform și dens de cașcaval ras
Piept de pui a la Sălăjan la cuptor 3
Cașcaval ras presărat peste sos
  • punem restul de sos de roșii deasupra, apoi băgăm la cuptor și lăsăm până se rumenește frumos
Piept de pui a la Sălăjan la cuptor 4
Sosul de roșii distribuit uniform
  • scoatem tava din cuptor, presărăm deasupra pătrunjelul proaspăt tocat, apoi lăsăm puțin la răcit, să se porționeze mai ușor.
Poftă bună!

Un comentariu: